Tattırma sürecinizi tamamladıysanız bu yazıda kalabilirsiniz <3 , tattırma süreci konusunda ise sizi BURADAKİ YAZIYA alalım :)
Bu yazım daha çok tattırma sürecinden sonraki ikili öğün sürecine geçecek olan minnoş ebeveynleri için. Unutmamak gerekiyor, ek gıda hala anne sütünün destekleyicisi. Hala ilk çıkış noktamız her türlü anne sütü, anne sütünün az kaldığı durumlarda ise devam sütü.
Başlarken söylemem gerekiyor; özellikle ilk günlerde verilen yeni besinleri bebeklerin dilleriyle ittirmesi görülebilecek olağan bir durumdur, bu gibi durumlarda moralinizi bozmayın. Besinleri sizin kontrolünüzde eline verip incelemesini ve ona alışmasını sağlayın. Örneğin sizin işaret parmağınızdan biraz uzun kesilmiş taze soğan, pırasa ya da çok hafif haşlanmış havuç, besin değeri olmasa da dişleri rahatlatıcı salatalık bunlara birer örnek olarak düşünülebilir. Dille ittirme süreci daha sonraki günlerde ortadan kalkacaktır. Ayrıca bebeğin sevmediği ya da daha az hoşlandığı tatlar mutlaka olacaktır, lütfen bu konuda ekstra ısrarcı olmayınız. Daha sonra tekrar deneyebilirsiniz.
Mama sandalyesi olarak ne seçerseniz seçin özellikle yemek saatlerinde sizinle birlikte oturmasını özen gösterin. İlerideki dönemlerde verimli geçirilecek saatler için harika bir seçenek olacak.
Yine en önemli şeylerden birisi bebeğin alerjik reaksiyon süreçlerini takip etmek ve genel olarak yeni eklenen ürünleri not edip, eğer alerjik bir durum olursa hangisinden olduğunu bulmak için faydalı olabilir.
İlk aşamada tüketilebilen meyveler: (Mevsimine Göre) Elma, Avokado, Kayısı, Muz, Mango, Nektarin, Şeftali, Armut, Mor Erik
İlk aşamada tüketilebilen sebzeler: (Mevsimine Göre) Balkabağı, havuç, kabak, patates, yer elması, brokoli, tatlı patates,
İlk aşamada tüketilebilen tahıllar: İrmik, Yulaf, Pirinç Unu
Örnek Menü;
Sabah Kalktığında: Anne sütü ya da devam sütü
Sabah: Kahvaltı
Ara Öğün: Anne sütü ya da devam sütü
Öğle: Sebze çorbası ya da meyveli yoğurt ya da muhallebi + Anne sütü
Ara Öğün: Anne sütü ya da devam sütü
Akşam: Anne sütü ya da devam sütü
Kahvaltı için örnek menüler:
yumurta sarısının 1/4'ü + kendi yaptığınız lor peynir
yumurta sarısının 1/4'ü + tuzu alınmış ve kabuğu çıkartılmış siyah zeytin (ezerek)
meyve püresi + anne sütünden irmikli muhallebi
Öğle Yemekleri İçin Örnek Tarifler;
Sebze Çorbası (Başlangıç İçin)
Öncelikle iki sebze ile daha sonra ise üç, dört sebze ile yapabilirsiniz - örneğin havuç + yer elması az su ile kaynatılır sonra çatalla ezilir çorbanız hazır :) Bir kaç hafta içinde artık et suyu/kemik suyu kullanabilirsiniz. Sadece kabızlığa yatkın bebekler için içine bir çay kaşığı zeytinyağı koyabilirsiniz. Ayrıca 7. ay itibariyle çorbalara 3 defa geçirilmiş yağsız kıyma da ekleyebilirsiniz.
Tarhana Çorbası (Başlangıç İçin)
1 çay bardağı su ile 2 tatlı kaşığı toz tarhana (özellikle bebek tarhanası tercih edilebilir) kaynatılır içine bir çay kaşığı tereyağı konulur. Tereyağını sadece tarhana çorbasında kullabilirsiniz diğer çorbalarda zeytinyağını tercih etmenizi öneririm.
Yoğurt ve daha sonrasında Meyveli Yoğurtlar;
Yoğurt ilk verilecek zamanlarda sade olarak verilmeli içine bir şey eklenmemeli, daha sonra ise meyveler ile de verilebilir. Biz yoğurdu öncesinde kaynatmadan günlük sütten ve organik yoğurtla ya da daha önce kendi mayaladığımız ev yoğurdundan yapıyoruz.
Önemli olan nokta çorbaların, muhallebinin, yoğurdun günlük olarak hazırlanması (yoğurdu küçük kaplara mayalarsanız ilk 3 gün içerisinde tek tek açıp tüketebilirsiniz) ve kalanların bebeğe tekrar verilmemesi.
Muhallebi
Anne sütü ile de hazırlayabileceğiniz gibi, dilerseniz devam sütü ile de hazırlayabilirsiniz.
1 çay bardağı anne sütüne ya da devam sütüne 1.5 tatlı kaşığı irmik konulur ve kaynayana kadar pişirilir daha sonra içine istediğiniz meyvelerden bir tanesi konur ve 5 dakika hafif ısıda pişirilip alınır.
ÖNEMLİ NOTLAR:
- 1 yaşına kadar; tuz, bal, şeker, çilek tarzı yüksek alerjen meyveler, yumurta beyazı ve direk inek sütü verilmemelidir.
- 2 yaşına kadar; kestane, yer fıstığı, patlıcan, mantar verilmemelidir.
8. ay itibariyle balığa, ete ve diğer tahıllara geçebilecek duruma geleceğiz; o ise sonraki yazının konusu olacak :)