Çiçeği Burnunda Anneler İçin Okunması Gereken Kitaplar
22:16
Başlığı atarken bile "ne yani yeni anneler sadece bebekle ya da annelikle mi ilgili kitaplar okusunlar" diye kendi kendime kızarken "Çiçeği Burnunda Anneler için Yeni Annelik, Bebek Gelişimi ve Bakımı Hakkında Okunması Gereken Kitaplar" başlığının çok uzun olacağına inandığım için başlığı böyle kısaltmam gerekti :)
İşte anneliğin en başında, okursanız size iyi gelecek ve yardımcı olacak bazı kitapları derledim;
İşte anneliğin en başında, okursanız size iyi gelecek ve yardımcı olacak bazı kitapları derledim;
- Harika Haftalar, Frans Plooij, Hetty van de Rijt
- Mahallenin En Mutlu Bebeğinin Uyku Kitabı, Dr. Harvey Karp
Açıkçası bu kitabı okuyunca Mahallenin En Mutlu Bebeği kitabını dönüp de okumadım. Bu kitabı Masal daha doğmadan okumaya başladığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Kitap doğumdan 3 aya, 3 aydan 12 aya ve 1 yaştan 5 yaşa kadar gelişimsel bölümler halinde bebeklerin uyku rutinlerinin desteklenmesini ve yapılan yanlışların düzenlenmesini içeriyor. Masal'a uyku rutinini oluşturmaya çalışırken en çok işime yarayan ve uyguladığım yöntemler Harvey Karp'ın yöntemleri oldu. Harvey Karp'ın 5 kuralına gelirsek;
- Kundağa Sarma
- Yan/Karın Üzeri Uyutma
- Beyaz Gürültü (White-noise)
- Sallama (ritmik hareketlerle yavaş bir şekilde)
- Emme
- Annelik Her Zaman Tozpembe Değil, Elif Doğan
Şu sıralar annelik hakkında yazılan bir sürü kitap okumaktan bunaldıysanız, hangi yaklaşım, hangi yeme şekli, hangi uyku düzeni sorularından bir süre uzaklaşmak istiyorsanız "Annelik Her Zaman Tozpembe Değil" tam size göre bir kitap. Hepinizin sosyal medyadan da tanıdığı "Blogcu Anne" Elif Doğan'ın bu zekice yazılmış ve günlük hayatta "Ay aynı ben" diyeceğimiz yazıları biraz hırpalanmış ruhunuza iyi gelecek.
"Mükemmel anne yoktur. Mükemmel olmaya çalışmaktan yorgun düşen anne vardır."
"Rutini bozulan çocuk, şasesi kayan araba gibidir."
- Doğal Ebeveynlik, Dr. William Sears ve Martha Sears
Doğal ebeveynliğin aslında ebeveynlerin içgüdüsel olarak benimsedikleri bir tarz olduğu vurgulanıyor. Özellikle bebeğin uzman olarak görüldüğü bir yaklaşım ve işte bu yaklaşımın olmazsa olmazları:
- Bebekle Doğumda Bağlanmak; anne ile bebeğin ilk 6 hafta içerisindeki yakın temasının güvenli bağlanmayı artırdığını savunuyorlar.
- Emzirmek; Emzirmek, anne ile bebeğin biyolojik yapılarının bir parçası olan, "dahili" bir bağlanma aracıdır.
- Bebeği askıyla taşımak (sling); bebeğin ve ebeveynin stresini azaltan ve bağlanmasını artıran destekçidir.
- Bebeğe yakın uyumak; bebeğin çok zorlandığı gece korkularını azaltır.
- Bebeğin ağlamasını dikkate almak Ağlamak bebeğin ihtiyaçlarını ve sıkıntısını anlatmasını sağlayan sinyallerdir, anne ve babanın bunları anlaması hayatı kolaylaştırır.
- Denge ve sınırlar; bebeğinize ne zaman evet, ne zaman hayır diyeceğinizi bilmek bebeğinizle olan ilişkinizin önemli anahtarıdır.
- Bebek eğiticilerine dikkat; bebeği eğitmek aşırı ölçülerde yapılırsa iki tarafa da kaybettirir.
- Bebeğinize Fransız Kalın, Pamela Druckerman
Bu kitabı bitirdiğimde gerçekten bazı şeyleri çok büyüttüğümüzü ve her şeyin belli bir kurallar içerisinde olmasına gerek olmadığını düşündüm. Ayrıca “Fransız Stili” çocuk büyütmenin benim algıma bazı zamanlar çok sert kaldığını ancak “Bekleme” yönteminin çok işime yarayacağına inandım. Çünkü kitapta belirttiği üzere; her şeyine koştuğumuz bebeklerin/çocukların kendi çözümlerini yaratma fırsatları olmaz bu sebeple birazcık kendi kendilerine çözüm üretmelerine izin vermek gerekir.
Bunun yanı sıra Fransızların bebeklerine karşı olan “bir birey olma algısı” daha bebek eve geldiği andan itibaren ona evi gezdirme, yapılan rutinleri anlatmak (“Şimdi altını değiştirelim bakalım/Burası senin odan”) süreçlerinde inanılmaz özgüven destekleyici uygulamalar. Evet Pamela Druckerman bu işin uzmanı değil ancak bir Amerikalı kadın gözünden (Yani bir nevi şu anda Türkçeleştirilen kitapların çoğunun yazarı ve bize diretilen yaklaşımlar) yabancı bir ülkede (Fransa’da) yaşadığı gözlemleri güzel anlatımıyla okumak ve çocuk odaklı aile olmaktan biraz uzaklaşmak için keyifli bir kaynak.
Arada sırada böyle güzel kitapları paylaştığım yazılarım, ayrıca daha sonra 3 yaş ve üzeri çocuk gelişimi için de kitap önerilerim olacak. Şimdilik sevgiyle kalın <3
Doğal Doğum ile ilgili okunması gereken kitaplar için Yazım Burada
1 yorum
Elinize sağlık Esra Hanım, teşekkürler 💗
YanıtlaSil