Kreş ya da Ana Okuluna Başlayanlar İçin Uyum Süreci Nasıl Olmalıdır?
14:47
Hala eğitim hayatını hatırladıkça karnına ağrılar giren, elleri terleyen, kalbi çarpanlar var mı aranızda?
Hayatımızın en büyük adımlarından birisi olan okul dönemine güzel başlangıçlar yapmak demek, güzel devam eden süreçlerin habercisi oluyor. Özellikle beyin gelişiminin neredeyse tamamının temellerinin atıldığı ve sanırım eğitim hayatının en önemli bölümlerinden birisi olan okul öncesi eğitimine ilk adım çok ama çok önemli.
Kreş/Anaokuluna gidecek olan çocuklarınız için yapabileceklerinizi yazdım;
Öncelikle her çocuğun yeni bir duruma/olaya adaptasyon sürecinin farklı olduğunu unutmayınız. Okuduğunuz kitap, makale, köşe yazısı, blog içeriği gibi paylaşımları değerlendirirken kendi çocuğunuzu, kendi durumunuzu ve içinde bulunduğunuz sosyal çevreyi gözden geçirmeyi unutmayınız. Yeni başlayacak olanlar için alışma dönemleri ile (örneğin oyun grubu, daha sonra yarım gün, en son olarak da tam gün gibi) başlamaları adaptasyon sürecini kolaylaştırabilir.
- Okula gitmeden çok önceden okul iletişimi başlatmanız çocuğunuzun kafasındaki soru işaretlerini sileceği için çok rahatlatıcı olacaktır. Okulu gezmek, kendi okul fotoğraflarınızı göstermek, okulların yanında geçerken içeriye bir göz atmak, orada oynayan çocukları görmesini sağlamak, bunlardan bir kaçıdır. Özellikle okulda neler yapacağı daha önceden anlatılırsa bu duruma hazırlıklı olacağı için kaygı seviyesi daha az olacaktır.
- Okula başladıktan sonra da özellikle ilk bir-iki hafta ebeveynlerin de çoğunlukla cesaretlerinin kırıldıkları en kritik hafta olduğu için çok önemli. Unutmayınız ki çocuklarınız sizin aynalarınız; onların cesaretli, mutlu, kaygılı, hevesli, çekingen olmaları belki de sizin yansımanız olabilir.
- Okulla karşılıklı fikir birliği içerisinde bekleme odasında, dış koridorda, ya da bahçede beklemeniz gerekebilir. Haber vermeden gitmek, çaktırmadan kaçmak, o görmeden eve dönmek yapacağınız en zorlayıcı davranışlardan olacaktır. Bunların yerine; sizi istediği zaman görebileceği şekilde davranırsanız yeni girdiği ortama güvenme şansı yaratırsınız.
- En başından itibaren vedalarınızı bir dram haline dönüştürmeyin. Biliyorum sizler için de ayrı kalmak çok zor ama size verilen bu zamanı O'na karşı daha sabırlı olacak verimli saatlere ulaşmak için bir şans olarak düşünebilirsiniz.
- Ayrıca ilk günlerde çok soru sormak yerine (okulu sevdin mi, öğretmenin iyi mi, neler yaptınız gibi), iyi bir dinleyici olmaya gayret gösterin. Özellikle geldiğinde yaptığı etkinliklerin önemli bir özelliğini övüp takdir edebilirsiniz "Resmin ne kadar güzel olmuş yerine - Harika, ağacın yapraklarını unutmamışsın, ne kadar canlı gözüküyor" gibi. Yaptığı etkinlikleri evin görülebilen yerlerine koyabilirsiniz.
Umarım hem ebeveynler hem de çocuklar olarak hızlı, güvenli ve sağlıklı adaptasyon süreci geçirirsiniz :)
Uzman Psikolog Esra Yatağan
Uzman Psikolog Esra Yatağan
0 yorum