Çocuklara İç Çamaşırı Kuralı Öğretmek Neden Önemli?

15:57

"Kiko ve El" Avrupa Konseyi'nin "Beşte 1" kampanyasının, çocuklara karşı cinsel şiddeti önlemeyi hedeflediği projenin bir parçası.Yaklaşık olarak her 5 çocuktan 1'isi istismar kurbanıdır. Bu yüzden; önemli olan çocukları tedirgin etmeden, güvenlerini sarsmadan normal bir diyalog içerisinde istemedikleri davranışlara hayır diyebilmeyi ya da iyi temas&kötü temas ayrımını yapabilmeyi öğretmektir.


"Kiko ve El" projesi bu anlamda yapılmış en güzel projelerden birisi. Özellikle amaç; çocuklara vücutlarının kendilerine ait olduğu ve kendi izinleri olmadan hiç kimsenin onlara dokunmayacağı öğretilmesidir.

Unutulmamalıdır ki çocukların; sevdikleri bir insandan gelse bile, bir dokunuşu ve teması reddedilme hakları vardır. Çocuklara, uygunsuz temasa karşı kesin bir biçimde “Hayır” demeleri, güvenli olmayan durumlardan kaçınmaları öğretilmelidir. Onu rahatsız eden bir durumu; güvendiği kişilere (anne,baba, öğretmen, doktor gibi) anlatması konusunda cesaretlendirilmelidir.

Sizler de; Youtube'dan ya da "Kiko ve El Hikaye Kitabı"ndan hikayeyi okuyup çocuklarınıza (yaşlarına ve gelişimlerine uygun olarak) anlatabilir ya da direk izleterek üzerine konuşabilirsiniz. Önceden izlemeyenler için kısaca bahsedecek olursak; El ne zaman Kiko'ya dokunmak isterse ondan izin almaktadır, en son çamaşırına sıra geldiğinde Kiko güçlü bir şekilde "HAYIR" der. Böylelikle mahramiyet konusu ve kişisel sınırlar hakkında çocuk da bir bilinç oluşturulur.


Youtube linki: TIKLAYINIZ
PDF olarak indirmek için: TIKLAYINIZ

You Might Also Like

0 yorum

Blogger tarafından desteklenmektedir.