İlkokul 1. Sınıfa Başlarken: Yeni Okula Başlayanlar İçin Uyum Süreci Nasıl Olmalıdır?

16:50

Hayatımızın en önemli  anlarından birisi olan ilk okul 1. sınıfa güzel bir başlangıç yapmak demek, daha sonrasında sağlıklı ve etkili devam eden eğitim hayatının habercisi olacaktır.



Öncelikle her çocuğun yeni bir başlangıca ya da değişimlere olan adaptasyon sürecinin farklı olduğunu aklınızdan çıkartmayın. Okuduğunuz kitap, makale, köşe yazısı, blog içeriği gibi paylaşımları değerlendirirken kendi çocuğunuzu, ailevi durumunuzu ve içinde bulunduğunuz sosyal çevreyi gözden geçirmeyi unutmayın. 

  • Okula başlamadan çok önce, okul iletişimini olumlu ve keyifli olarak başlatmanız çocuğunuzun kafasındaki soru işaretlerini sileceği için çok rahatlatıcı olacaktır. Ebeveynlerin okul öncesindeki dönemde kendi okul fotoğraflarını göstermesi, öğretmencilik oyunları, bekleme ve sabretme amaçlı oyunların artırılması yapılacak olan aktivitelerden bir kaçıdır.
  • Özbakım becerilerinin okul başlamadan önce tamamlanmış olması, olası tuvalet tutmalarının ya da tuvalete tek başına gidememelerinin önüne geçecektir. 
  • Tatilinizi uzatmadan okulun ilk günü okulda bulunmak, herkesle birlikte o süreci yaşaması en sağlıklı paylaşımlardan birisi olacaktır. Bu sebeple lütfen oryantasyon süreçlerine dahil olun.
  • İlk hafta okul bahçesinde bekleyen/beklemek isteyen ebeveynler için tavsiyem tenefüslerde çocuklarının yanına koşmamaları olacaktır. Zaten ihtiyacı olduğunda çocuğunuz sizin yanına gelecektir. Beklediğinizi söylediğiniz halde uzaklaşmak, eve kaçmak yapılmaması gereken davranışlardan bir kaçıdır. Ayrıca okul adaptasyonu konusunda bahçede/koridorda bekleme sürecini uzun tutmamanız gerekmektedir.
  • Günün sonunda çocuğunuzun okulla ilgili paylaşımlarını heyecanla dinleyip, sorgulamamak, soru yağmuruna tutup bunaltmamak önemli. Öğretmeni ile ilgili tabii ki de olumlu yorumlar yapmaktan çekinmeyin :)

Bunların dışında 2-3 haftayı geçen uyum problemlerinde bir uzmandan yardım almakta fayda olduğunu unutmayın :) 


Uzman Psikolog Esra Yatağan

You Might Also Like

0 yorum

Blogger tarafından desteklenmektedir.