Doğal Doğumla İlgili Okunması Gereken Kitaplar

14:37

Hamileliğimin en güzel yanlarından birisi hormonların etkisiyle bir süreliğine sahip olduğum yüksek ve güzel enerjiydi; özellikle dördüncü ve sekizinci aylar arasında hem kendime hem de geleceğime dair kişisel gelişim anlamında çokça katkı sağladığımı düşünüyorum. Bu süreçte okuduğum kitapları Instagram’dan bol bol paylaşmıştım, hala kitaplar hakkında çokça soru geliyor o sebeple, blogda da detaylı olarak bir yazı dursun istedim. 

Yazı inanılmaz uzun olunca bu yazıyı sadece “Doğal Doğum” konusuna ayırdım, daha sonraki yazılarımda; ebeveynliğe, uyku eğitimine, Montessori yaklaşımına dair kitaplardan bahsedeceğim. Haydi, başlayalım!

  • Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı, Thomas Verny & John Kelly
Bu kitabı okumak için hamile olmanıza gerek yok aslında, ileride bir gün bebek sahibi olmak isteyen herkesin bu kitabı okumasını tavsiye ederim. Kitap ana rahmindeyken bebekle kurulan bağın önemini, hamilelik dönemi boyunca bebeğin hissettiklerini, duyularındaki değişimleri araştırmalarla destekleyerek anlatıyor. Kitabın en dikkat çekici bölümlerinden birisi ise insan bilincinin anne karnındayken oluştuğunu anlattığı kısımlar. 

"Dört ya da beş aylık bir cenin ses ya da melodiye kesinlikle cevap verir. Vivaldi çalmaya başladığında en huzursuz bebeğin bile rahatladığı görülür. Beethoven çaldığında ise en sakin bebeğin bile tekmeleyip hareketlendiği görülür."

 "Doğum sırasında anne tarafından salgılanan oksitosin yüzünden, doğumun çocuk üzerinde amnezi etkisi yaptığına inanılıyor." (Yani bu travmatik olgunun, bebek üzerindeki kalıcılığını engelliyor - muhteşem bir olay)

 "İnsan beyni, rahimdeki insan beyni bile, sembol üreten bir yapıya sahip olduğu için, rahimdeki cenin kalp atışlarına metaforik bir anlam yükler. Bu ses ona sakinliği, güveni, ve sevgiyi ifade eder.
Bu birkaç sene önce yapılan eşsiz ve dahice bir çalışma ile ispatlandı. Tek yapılan, yeni doğmuş bebek bakım ünitesine, kalp atışı seslerinin kaydedildiği bir kaset yerleştirmekti. 
Hemen hemen her yönden, kalp atışı dinletilen bebeklerden daha iyi sonuçlar alındı. Bu bebekler, daha çok yedi, daha çok kilo aldı, daha çok uyudu, daha iyi nefes aldı, daha az ağladı ve daha az hasta oldu."

  • Doğal Doğum, Dr. Gülnihal Bülbül
Kitapta adından da anlaşıldığı üzere doğal doğumun önemi ve bunu destekleyici öneriler anlatılıyor. Ayrıca kordonun geç kesilmesinin, anne-bebek erken temasının ve aktif doğum sürecinin önemi sıklıkla vurgulanıyor. İçerisindeki pozitif doğum hikayeleri de insana bir nebze olsun cesaret veriyor.

"Doğumu hayatın doğal bir parçası olarak algılayan toplumlarda, ev doğumu ve ebe yardımı daha belirgin olarak karşımıza çıkar. Doğumun yüksek riskli olduğu ve mutlaka tıbbi yardım gerektiği anlayışı ile yola çıkıldığında hastaneler daha güvenli bulunur ve çoğunlukla yüksek teknoloji kullanılarak gerçekleşir."

"Doğuma aktif katılan bir kadının bedeniyle ilişkisi daha güçlü ve etkilidir. Kendiliğinden içgüdüsel olarak yapılan eğilme, çömelme, dönme hareketleri kadının gücünü artırır, doğurma enerjisi açığa çıkar."

  • ·   Ina May'in Doğuma Hazırlık RehberiIna May Gaskin
Dünya üzerindeki en ünlü doğal doğum destekleyicilerinden birisi olan ve şimdiye kadar 3500'den fazla doğuma destek olan Ebe Ina May Gaskin’in kitabı iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde 1971 yılından beri The Farm adını verdikleri ekolojik bir çiftlikteki doğum hikayeleri yer alırken, ikinci bölümde doğal doğum süreci ve hormonların gücü anlatılıyor. Ayrıca sık sık doğal doğumun kendi içerisindeki akışının ve eş desteğinin önemi vurgulanıyor.

Basımı biten ve çok zor bulunan kitabı arayanlar için müjde ise yayınevinden geldi; yeni baskı yolda!

“Rahim benzersiz bir organdır. Eğer erkeklerin böyle bir organı olsaydı onunla gururlanıp böbürlenirlerdi. O yüzden biz de böbürlenmeliyiz…”

"Doğum ağrısı herhangi bir yaralanmadan ya da hastalıktan kaynaklanan ağrıdan farklıdır. Yaralanmada hissedilen acının mesajı şudur: “Kaç ya da savaş” doğumdaki ağrınınsa tamamen farklı bir mesajı vardır, şöyle der: “Pelvik kaslarını gevşet. Bırak. Teslim ol. Savaşma.”


Ayrıca “HypnoBirthing-The Mongan Method”, Marie F. Mongan ve “Birthing from Within”, Pam England kitaplarını da okumanızı tavsiye ederim. HypnoBirthing "Farkında Doğum/Aktif Doğum" konusunda inanılmaz güzel bir kaynak, Birthing from Within ise doğal doğuma hazırlanma konusunda inanılmaz güzel uygulamalar anlatıyor (hayal etme, resmetme, vb. gibi.)


Okumayanlar için bir önceki yazım; "Emzirin Gitsin!" burada...


You Might Also Like

0 yorum

Blogger tarafından desteklenmektedir.