Ek Gıdaya Geçiş Serüveni - İlk Basamak: Tattırma

14:47

Bebeğin ilk 6 ayı için, anne sütü tek besin kaynağıdır. Bebeğin gelişimi için gerekli olan tüm ihtiyaçlarının %100'ünü karşılar (D Vitamini için sadece takviye almanız gerekir). 6 ay itibariyle hem bebeğin tam olarak oturmaya başlaması hem de diğer insanların yediklerine olan dikkatinin artması ile ek gıda sürecine başlama zamanı gelmiş demektir.

Bazen bazı sebeplerden ötürü bebeklerin tattırma süreçleri erkene çekilebiliyor, örneğin; yetersiz kilo alımı, meme reddi, sütün kesilmesi vb. gibi. Bu süreçler için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Bu süreçlerde ilk olarak sütünüzün kalitesinin ve miktarının artırılması çok daha önemli.

3. ay civarı yaşanan süt azalması yazım için: Eyvah! Sütüm Mü Azalıyor?


Ek gıdaya geçiş döneminde iki seçeneğiniz var; klasik yöntem ve BLW. Açık açık söylemek gerekirse evde olsaydım kesinlikle blw yapardım ancak çalışan bir anne olarak blw sürecine başlayamadım - hatta cesaret edemedim diyelim. "%100 Saf BLW" yapan annelere de ayrı saygı duyduğumu buradan belirtmek isterim :) 

Klasik yöntemi de BLW sürecini de seçseniz ilk olarak bir tattırma sürecinden geçeceksiniz. Burada amaç bebeğin doyması ya da bir öğünü geçiştirmek değil. Bebeği tamamen ek gıdaya hazırlamak. Peki, Tattırma Dönemi nedir? Ömrü hayatında ilk kez karşılacağı bir sürece bebeği, onun sindirim sistemini, damak tadını en önemlisi de alerjik reaksiyon kontrolünü hazırlama sürecidir. Başlama döneminize göre yaklaşık olarak 1.5 ile 2 ay arası sürebilir. 

Takibi aslında çok kolay ama benim gözümde en çok büyüyen süreç ek gıda süreci oldu. Öncelikle mevsim sebzeleri, yoğurt & kefir, ve en son olarak meyve şeklinde giderek ve her 3 günde bir verilen yiyeceği değiştirerek; 1. gün çay, 2. gün tatlı, 3. gün yemek kaşığı miktarı kuralıyla yeni tatlar deniyorsunuz.

Neden 3 gün kuralı;

Bazı besinler direk alerjendirler, bebeğe yedirdiğiniz anda dokunduğu yerler kızarır, kabarır, kaşınır özellikle de ağız çevresi. Bazı besinler ise sindirim sırasında bağırsak ile emilirken sıkıntı yaratır ishal, kabızlık, cildin bacak, kol, sırt kısmında kabarma, kızarma gibi. Bunların takibi iyi yapabilmek için 72 saat boyunca takip edilmesi gerekir. 

Gelelim takvim oluşturma işine;

3 gün kuralıyla, 1 ay içerisinde yaklaşık 10 yiyeceği tattırmış olacaksınız. Kabak, havuç, patates, yoğurt, bal kabağı, avakado, brokoli, elma, armut, tatlı patates gibi bir çizelge işinize yarayacaktır. Daha sonraki ek gıda yazımda bunları kombinleme ve tahıllarla bir öğüne dönüştürme süreçlerini de anlatacağım.

Buharda pişirme; 

Öncelikle pratik olmak çok önemli hemen gidip para verip buharda pişirme makinası almak yerine daha hızlı çözümler benim gibi kontrolcü kişiliklere daha iyi gelecek :) 1 cezve ve 1 çay süzgeci işinizi görecektir daha sonrasında ise pirinç süzgecine geçebilirsiniz ya da IKEA'da satılan buharda pişirme aparatı çok çok işinizi görecektir. Çünkü miktarlar az olunca 5 dakika içerisinde sebzeniz pişmiş/yumuşamış oluyor.

Önemli noktalar;

  • Mutlaka ama mutlaka bebeğe kendi keşfedebileceği yiyecekler verin. Her ne kadar BLW destekleyicileri buna katılmasa da zaman zaman BLWvari yeme teknikleri uygularsanız harika olur. Örn; eline elma vermek, muz vermek, pırasa vermek gibi. Burada önemli olan nokta bebekten gözünüzü asla ayırmamanız gerekiyor.
  • İlk başlarda meyveleri file ya da silikon meyve filesi ile verebilirsiniz.
  • Kesinlikle ama kesinlikle rondo, blender kullanmayınız. İlk başta cam rende yeterli olacaktır ilerleyen süreçte sadece çatalla ezmeniz yeterli.
  • İlk günlerde meyveleri de haşlayıp rendeleyip verip daha sonrasında çiğ haline geçebilirsiniz.
  • Bebeğinizin sevmediği ya da daha az heyecanlandığı gıdalar mutlaka olacaktır. Bunlara bir süre ara verip kesinlikle ısrar etmeyiniz. Daha sonraki günlerde biraz da açken denerseniz daha olumlu sonuçlar alabilirsiniz.
  • Yiyecekleri hazırlarken; metal kaşık, metal rende, metal bıçak kullanmamaya; silikon kaşık, cam rende, seramik bıçak kullanmaya özen gösteriniz.
  • Siz yemek yerken mutlaka bebeğinizin de sizinle oturmasına ve bu kurala uyabildiği kadar uymasına dikkat edin. (Bunu daha küçük yaşlarda puseti ile de yaparsanız gözlem yetenekleri sayesinde sofrayı sizleri, yiyecekleri incelediğine de şahit olursunuz) Böylelikle ailenin bir arada olması ve bebeğin yemek zamanı farkındalığının artmasını sağlamış olursunuz.
  • Yiyeceklerinizi her gün taze haşlayın ve yoğurdunuzu günlük olarak mayalayın. Güvenmediğiniz hiç bir çiğ sütü kullanmayın günlük sütlerden  ya da pastörize sütlerden yoğurdunuzu yapmaya özen gösterin.
  • 1 yaşına kadar; tuz, bal, şeker, çilek tarzı yüksek alerjen meyveler, yumurta beyazı ve direk inek sütü verilmemelidir.
  • 2 yaşına kadar; kestane, yer fıstığı, patlıcan, mantar verilmemelidir.
  • 1 yaşına kadar bebeğe özel menü oluşturmak neredeyse şart.

Son olarak; anne sütü ya devam sütü hala bebeğin %90 besin ihtiyacını karşılayacak bu yüzden 8. aya kadar 1 dilim meyve, bir parça yoğurt gibi ara öğünler bebeğin desteklenmesi için yeterli olacaktır. 


Bir sonraki yazım ek gıda öğünlerine geçiş için buraya tıklayın


Ayrıca hangi ayda ne yenir konusuna karar vermekte en büyük kaynağım BLW Türkiye'den aldığım aşağıdaki tablo:



You Might Also Like

2 yorum

  1. Merhaba, ikea’nın buharda pişirme aparatı da metal, burada sebzeleri ve meyveleri haşlamak sizce sağlıklı mı?

    YanıtlaSil
  2. Meraba.bu tadımlık olayını biraz daha açar mısınız ? Yoğurtla başlayıp nasıl devam edecek. Her şeyi mi tattırcaz ?

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.