Çatışma Durumlarını Pozitife Çevirme Yolları

14:07

Çatışma her zaman negatif anlamda algılanacak bir kavram olmamalıdır. Eğer doğru yönetilebilirse çatışma çiftler arasında pozitif sonuçlar ya da çözümler üretebilecek iletişim tarzlarından biridir. İşte çatışma durumlarında çiftlerin işlerini kolaylaştıracak birkaç öneri;



Diğer tarafın fikrini kabul edin.

Birbirinizi ikna etmeye çalışmaktan kaçının. Birbirinizin düşünceleri üzerinde baskı kurmayı bir kenara bırakın. Sadece düşüncelerinizi söyleyin, isteklerinizi paylaşın ve partnerinizin düşüncelerini aktif bir şekilde dinleyin. Eğer diğer tarafın düşünceleri size de uyuyorsa onu kibar bir şekilde kabul edin. Daha fazla kendi düşüncenizde ısrar etmeyin. Burada önemli olan partnerin tercihini kabul eden kişinin bunu gönüllü bir şekilde yapmış olmasıdır.

Ortak noktada buluşun.

İki tarafın da sağlıklı bir şekilde buluştuğu bir yolu tercih edin. Bu iki tarafında ortaya attığı fikirlerden bir sentez ya da karşılıklı konuşmalarında ortaya çıkacak yepyeni bir yol olabilir. Önemli olan iki tarafında bu çözümden memnun kalmasıdır.



Karar vermek için acele etmeyin.

Hakkında vereceğiniz karar eğer acil bir karar değilse biraz erteleyin. Bu hem size hem de partnerinize konu üzerinde düşünme zamanı tanıyacaktır. Belki de zamanı gelince olgunlaşmış bir karar sizi bir çok tartışmadan kurtaracaktır.

Üçüncü bir kişiden yardım alın.
Başka bir gözden bakmak hiç çözülmeyecek gibi gözüken olaylara ışık tutabilir ve yol gösterebilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu; soru sorulacak olan kişinin üzerinde anlaşılmaya çalışılan olaya objektif bir gözden bakabilecek olmasıdır.

Mümkün ise şansa bırakın.
İki tarafın da önerilerini deneyin ve hangisi işe yarayacak görün. Tabii bu her çatışma ya da tartışma için mümkün değil bazen sadece tek bir tercih ya da karar şansınız olabilir. Böyle durumlarda lütfen yukarıdaki seçeneklerden birisini ya da bir kaçını tercih edin.


You Might Also Like

0 yorum

Blogger tarafından desteklenmektedir.