Bebeklerde Uyku Rutini Nasıl Oluşturulur?
16:06
Bir adım sonrasını bilmemek bizi olduğu kadar bebekleri de strese sokar. Bu sebeple rutin oluşturmak ve rutinlere sadık kalmak bebek bakımının olmazsa olmazlarından.
Bebeklerin 2.5 - 3 ay civarı uyku rutini oluşturmak için harika bir dönem. Özellikle belirtmeliyim ki bu bir uyku eğitimi değil uyku rutini oluşturma sürecidir. Rutin oluştururken en önemli şeylerden birisi bazı oyunları, sakinleştirme yollarını, şarkıları, eylemleri uyku ile eşleştirmektir.
Her bebeğin özel ve kendisine has beklentilerinin olduğunu unutmadan uyku rutininizi oluşturmanıza yarayacak bir kaç tüyoyu paylaşmak gerekirse;
- Bebeğinizin ağlamalarına kulak verin. "O anda o telaşla aklıma mı gelecek" demeyin, sakin kalın ve ağlamalarını biraz dinleyin çünkü bir kaç çeşit ağlamayı çözerseniz çok rahatlıyorsunuz. Örneğin öksürür gibi bir ağlama ilgi istiyorum demek olabilir.
- Her ağladığında meme vermeyi kesin. En başlarda eminim siz de yaptınız, her ağladığında meme verdiniz. İlk 3 ay dışında artık yemek saatlerini de rutine oturtmak gerekiyor; hem bebeğin dilinden daha iyi anlayabilmek için hem de 3 ay itibariyle regüle olan süt miktarını yetiştirebilmek için.
- İlk uyku işaretlerini takip edin. biliyoruz ki başına uyku vuran bebeği fark etmemek mümkün değil, bu sebeple krizden önce sakinleşme, gözlerini ovma, esneme gibi sinyalleri kaçırmamak lazım.
- Sakinleşme aralıklarını ayarlayın. Özellikle ilk 4 ay 1.5-2 saat aralıklarla uykuya geçiş denemelerini daha sonrasında ise bu aralıkları 2.5 saate çıkartmayı deneyin. Burada önemli olan uyuması değil (çünkü hemen Ah! Esra Hanım uyumuyor ki!) dediğinizi duyar gibiyim :) ) rutine girip sakinleşmesini ve en azından dışarıdan aldığı uyaranlardan sakinleşmesi olarak düşünebilirsiniz.
- Not tutun. İster yazılı olarak isterseniz de telefonunuza indireceğiz basit bir aplikasyon ile bebeğinizin mama, uyku ve kaka döngülerinizi girin 1 haftanın sonunda çıkacak tablo size hangi zamanlarda mama istiyor, hangi zamanlarda uykuya ihtiyacı var bunu anlatacak. Hatta belki de bebeğinizin kendi kendine zaten bir döngü oluşturduğunu fark etmiş olacaksınız. Örneğin; Masal'ın sabah saat 11 civarı ağlamaları vardı "Ayy canı sıkıldı gezmek istiyor derdik ve hoop evin içinde gezdirirdik" sonra ben en verimli uyku, oyun, kaka ve emme saatlerini kafamda toparlamaya, bir yerlere not almaya başlayınca anladım ki o saatlerde uyku ihtiyacı varmış.
- Öğle uykusu adedini birden değil yavaş yavaş azaltın. 6 ay civarı bir bebeğin 3 öğle uykusuna ihtiyacı vardır denilse de bebeğinizi tanıyıp kaç tanesinde daha huzurlu oluyor onu bulmaya çalışın bazı bebekler daha kısa ama çok, bazıları ise daha uzun ama az tekrarlara ihtiyaç duyarlar.
- Gece uykusunun rutinini diğer uykulardan ayırın. Uyku saatlerini belirleyip ve oturttuktan itibaren önemli olan gece uykusuna geçişin daha belirgin ve diğerlerinden ayırıcı olması. Mutlaka uyku kıyafetleri gündüz kıyafetlerinden ayrı olsun ama onun sonrasına ekleyecekleriniz değişebilir;
- Kitap okuyabilirsiniz.
- Masaj yapabilirsiniz.
- Evdeki herkese iyi geceler diyebilirsiniz.
- White-noise kullanabilirsiniz, sözsüz piyano müzikleri dinletebilirsiniz.
- Yarım kundak yapıp derin uykuya geçmesini kolaylaştırabilirsiniz.
Genel olarak bakılırsa; gündüz iyi uyumuş ve rutini oturmuş bir bebek gece uykusuna da çok daha rahat geçer. Gece uyusun diye gündüz uyanık bırakılan bebek, gece uykuya dalmakta zorluk çekecektir. Ayrıca bebeğiniz sabahları çok erken kalkıyorsa çok erken gece uykusuna yatırılmış, gece uykusuna zor geçiyorsa uyku için çok geç kalınmış olabilir.
4. Ay Uyku Gerilemesi Yazım İçin:
http://kelebenkmasali.blogspot.com.tr/2017/12/4-ay-uyku-gerilemesi-uyku-regresyonu.html
Bebeklerde Uyku Öncesi Masaj Yazım İçin:
http://kelebenkmasali.blogspot.com.tr/2017/09/bebeklerde-gaz-onleyici-ve-uyku.html
4. Ay Uyku Gerilemesi Yazım İçin:
http://kelebenkmasali.blogspot.com.tr/2017/12/4-ay-uyku-gerilemesi-uyku-regresyonu.html
Bebeklerde Uyku Öncesi Masaj Yazım İçin:
http://kelebenkmasali.blogspot.com.tr/2017/09/bebeklerde-gaz-onleyici-ve-uyku.html
0 yorum