Bebeklerde Büyüme Sıçrayışları ve Atak Haftaları

21:59

Korkan ya da endişe duyan bebekler "genellikle" ne yaparlar? Annelerine/babalarına kapanırlar ya da eteğine/paçasına yapışırlar :) İşte Büyüme atakları, atak haftaları, sıçramalar - ismini ne dersek diyelim bu dönemlerde yaşanan tam olarak bu. Bu haftalarda bebekler daha çok ağlıyor, daha çok mızmızlanıyor ve emme isteği artarak sakinleşmeye daha çok ihtiyaç duyuyor ya da iştahı azalıyor. 
Bunun sebebi nedir diye baktığımızda, bebeğin bu sıçramalarda yeni bir gelişimsel sürecine girdiği söyleniyor. Yani aslında yeni bir beceri geliştiriyor beyin, bu yüzden de kognitif bir atak dönemine girip bilinmeyene ve yeniye karşı endişe duyabiliyorlar. 



Hem kitabı hem de uygulaması olan "Wonder Weeks" türkçeye "Harika Haftalar" olarak çevrildi ve bu bahsettiğim büyüme ataklarını çok güzel bir şekilde anlatıyor. Bana kalırsa doğum sonrası başucu kitabı olarak kullanılabilir ya da hamile arkadaşınıza alabileceğiniz en güzel kitaplardan bir tanesi olabilir. 

Peki atak haftaları olan *harika! haftaları bilmek bize ne kazandırıyor. Her şeyden önemlisi ilk kez ortalığı yıktığı anda hastaneye götürecek kadar (bu biz) paniklediğiniz bebeğinizi, bir zaman sonra "Ya atak haftasında geçer bir kaç güne" diyecek kadar doğal karşılayabiliyor ve ona karşı olan yaklaşımınızı nasıl değiştirebileceğinizi bulabiliyorsunuz. Ayrıca bebeğinizin gelişim evrelerini takip etmenizi ve bu evreleri  nasıl destekleyebileceğinizi çok güzel tüyolarla destekliyor. 



Yukarıda gördüğünüz çizelgeye göre fırtınalı günler atakların en ağır dönemiyken, güneşli günler bebeğinizde yeni özelliklerle birlikte keyifli günlerin geldiğinin habercisi. Ayrıca yine bu tabloya göre 20 ay içerisinde genel olarak bakıldığında 10 büyük sıçrayış var. Bunların genel olarak dağılımı;

  • Beşinci Harika Hafta: Değişen Duyular Dünyası
  • Sekizinci Harika Hafta: Oluşumlar Dünyası
  • On İkinci Harika Hafta: Yumuşak Geçişler Dünyası
  • On Dokuzuncu Harika Hafta: Olaylar Dünyası
  • Yirmi Altıncı Harika Hafta: İlişkiler Dünyası
  • Otuz Yedinci Harika Hafta: Kategoriler Dünyası
  • Kırk Altıncı Harika Hafta: Zincirleme Olaylar Dünyası
  • Elli Beşinci Harika Hafta: Programlar Dünyası
  • Altmış Dördüncü Harika Hafta: İlkeler Dünyası
  • Yetmiş Beşinci Harika Hafta: Sistemler Dünyası

Kitapta genel olarak bu atak dönemlerinin geldiğini nasıl fark edeceğiniz, nasıl yaklaşacağınız, sonrasında bebeğinizde hangi gelişmelerin olabileceği ve o dönemde hangi oyunları oynayabileceğiniz anlatılıyor. Ben her hafta için geçerli olan 5 kriz bastırma önerisini hemen şuraya iliştireyim:

  • Ona sarılın vücudunu okşayın.
  • Kollarınızda hafifçe sallayın ya da onunla birlikte sallanan bir sandalyede oturun.
  • Onunla birlikte odada ağır ağır gezinin.
  • Onunla konuşun ya da ona şarkı söyleyin.
  • Hafif hafif poposuna vurun.
Kitabını alabileceğiniz gibi daha uygun fiyata uygulamasını indirip (ingilizceniz varsa mutlaka orjinal dilde olanı indirin) dijital olarak bebeğinizin takibini yapabilirsiniz. Ayrıca şuradan bedava atak haftası hatırlatıcı mail listesine kendinizi ekleyebilirsiniz <3 

Önemli bir not daha; atak haftalarını hesaplarken bebeğin beklenen doğum tarihine göre hesaplıyorsunuz yani bebişiniz 2 hafta erken doğduysa 2 hafta geriden geleceksiniz demektir.

Bu ataklarda çokça işinize yarayacak sakinleştirici masaj için sizi BU YAZIMA alayım <3 

You Might Also Like

6 yorum

  1. Ayrıntılı bir anlatım olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Bebegim 4 ekimde doğdu aslinda 19 haftalık ama beklenen dogum 12 ekimdi. Yani 2 hafta var arada. 17 haftalık atak haftalarina gore. O kadar huysuz mızmız ki canı yanar gibi ağlıyo resmen. Cok faydali bi yazi olmus tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir anlatim çok isime yaradi

    YanıtlaSil
  4. Canım eline yüreğine sağlık güzel paylaşım..Bu zor ve güzel dönemlerde bebeklerin büyüdüğünü görmek harika bir duygu.

    YanıtlaSil
  5. Şurada atak hesaplama yapılabiliyor. Annelerin işine yarayacaktır. Sevgiyle kalın.

    https://bebekatakhesaplama.blogspot.com

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.