Bebeklerde Banyo Zamanı

10:40



Bizim için çoğu zaman temizlik olarak aklımıza gelen banyo zamanı, bebekler için sakinleşme, bağ kurma, duyusal süreçlerin desteklenmesi için harika bir fırsat. Banyo yaptırmaya başlamadan önce tüm malzemelerinizin elinizin altında olduğundan emin olun, buna banyo da kullanacaklarınız (şampuan, tülbent, sünger vb.) sonrasında kullanacaklarınız (tarak, bebe yağı, temiz bez, havlu, kıyafetleri) dahil.


İlk Banyo: Öncelikle bebeğin ilk banyosu için (öncesinde de yıkanabilineceği söylense de gerek olmuyor) göbek bağının düşmesini beklemek gerekiyor göbek bağı düştükten sonra bebeğinizi gönül rahatlığıyla yıkayabilirsiniz. Hatta ilk banyosunu bir ritüele dönüştürüp çiçeklerle kutlama şeklinde bile yapabilirsiniz.
Bazı bebekler için banyonun korkutucu olmaması için; bebeğinizi önce ayaklarından ıslatarak sonra ise vücudu en son başını yıkayarak yaptırabilirsiniz. 

Su sıcaklığı: Uzmanlar suyun sıcaklığının 38 derece civarı olmasını öneriyor, aslında dirseğinizle de ölçebilirsiniz. Ancak burada önemli bir nokta var o da gözlem. Örneğin; biz Masal’ın sıcak yerine daha ılık suda yıkandığında daha keyifli olduğunu ve sonrasında daha az üşüdüğü için giydirirken ağlamadığını gözlemledik o yüzden de sıcak değil ılık suyla yıkıyoruz. 

Yıkama sıklığı: Bebeğinizi dilerseniz her gün yıkayabilirsiniz ancak cilt kuruluğu takibini iyi yapmanız gerekir. Masal’ın cildi inanılmaz kuru olduğu hatta döküntüler başladığı için şu anda gün aşırı banyo yaptırmaya başladık. Bazı kaynaklara göre ise her banyoda bebeğin ellerini ve bez bölgesini sabunlamak/şampuanlamak önemli, başını ve vücudunun geri kalan bölgelerini haftada 1 ya da 2 defa sabunlamak/şampuanlamak yeterli.

Günün hangi zamanı: Aslında en ideali önceden de anlattığım uyku rutini için de yararlı olan akşam 20:30 - 21:00 civarı. Banyosunu yaptırıp sonrasında da emzirdikten sonra gece uykusuna yatırmak çok yararlı oluyor.

Püf noktalar: 

  • Havlusunun içine müslin yayarsanız hızla suyu emdiği için hemen onu çekip daha sonra kuru havluyla bebeğinizi sarabilirsiniz. 
  • Kurulama kısmı bazen yıkamaktan daha önemli hal alıyor :) Boynunu, kol ve bacaklarındaki katların aralarını, özel bölgesini nazik ve dikkatli bir şekilde kurulayın.
  • Asidi alınmış zeytinyağı ya da bebe yağıyla (paraben, alkol, parfüm içermeyen) banyodan sonra bebeğinizin cildini yumuşatmalısınız.
  • Bebeğinizde konak oluştuysa banyoya girmeden bir kaç saat önce bebe yağı ya da asidi alınmış zeytinyağı sürüp, banyodan sonra saçların çıkış yönünün tersine tarayabilirsiniz.


Sonrasında uygulayabileceğiniz masaj: Buraya Tıklayınız

You Might Also Like

0 yorum

Blogger tarafından desteklenmektedir.