Pilates Toplarıyla Dikkat Gelişir Mi?

12:14

Dikkat ile denge bir arada süregelen ve birbirini çok destekleyen iki kavram. “Modernleşen” dünya ile birlikte daha az koşturan, daha az ağaçlara çıkan, daha az hareket eden bir nesil yetişiyor. Peki, potansiyel olan hareket isteği ve arzusu nasıl karşılanacak? Kıpır kıpır olan, ders dinlemekte güçlük çeken,  ders sırasında oturamayan ya da  “hiperaktif” zannedilen/tanısı alan çocukların sayısındaki yükselme de bu duruma ışık tutar nitelikte. Yeterince hareket edemeyen ve enerjilerini harcayamayan bu çocuklar az gelişmiş denge sistemlerini nasıl geliştirecekler? Duyusal sistemi yeterince tamamlanamayan çocuklar kendilerinden istenen taleplere ve kendilerine verilen yönergelere nasıl yanıt verebilecekler?
İşte bu ve bunun gibi birçok sorunun yanıtı aslında çok basit: hareket, hareket, hareket.
Denge topları dediğimiz ve pilates yaparken de kullanılan toplar harika bir dikkat toplama ve odaklanma aracı olarak kullanılabilir. “Peki, bu nasıl mümkün olabilir?” diyor gibisiniz. O zaman şöyle anlatalım:

Derse başlamadan ya da ders aralarında verilecek küçük molalardaki fiziksel aktiviteler bunlara mükemmel örnekler. Bunun yanında; pilates topları çocukların temel kas gelişimi hakkında farkındalık yaratması ve bu alanı geliştirmesi için çok yardımcı bir unsur. Hatta ders çalışırken bile çocukların pilates topu üzerinde çalışmasını destekleyebilirsiniz. Pilates topu üzerinde oturan çocuk bu esnada kendi duruşunu düzelteceği için devamlı odaklı kalarak dikkatini yaptığı işe daha kolay verecektir. American Journal of Occupational Therapy’nin 2003’te yayınladığı makaleye göre: “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite’ye sahip çocuklar denge topları ile çalışırken daha uzun süreli oturma eyleminde bulunmuşlar, odaklanmaları daha uzun sürmüş ve yazımları daha anlaşılır olmuştur.”
Not: 5 yaş ve altı için mutlaka 45 cm çapında top kullanmalısınız. Yaşı daha büyük çocuklar için oturduklarında ayakları yere değecek şekilde toplar seçilmelidir.

You Might Also Like

1 yorum

  1. Günümüzde,çocuklarla ilgili fazlaca duyduğumuz bir sorun malesef...pilates topunun çözüm olabileceğini ilk kez duyuyorum... teşekkürler bilgilendirme için

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.